Toló ajtók

A modern építészeti stílus egyik kedvelt eleme lett a tolóajtó. A tolóajtók világossá teszik a lakótereket valamint ideális kapcsolatot teremtenek a belső és a külső terek között. Emellett a helységbe benyúló, nyíló szárnyakkal szemben helytakarékosak és kényelmesen nyithatók. A pvc profilból készült tolóajtók a modern társasházak és családi házak esetében szinte kihagyhatatlanok. A vasalatok évtizedek óta tartó fejlődése pedig lehetővé teszi nagyméretű, nehéz szárnyak mozgatását, mind emellett halk, stabil működés és a nagy súlyok ellenére is könnyű, komfortos használat érhető el. Toló szerkezeteknél az alábbi lehetőségek közül választhat:

Toló-bukó erkélyajtó

A legkedveltebb kivitel jelenleg a toló-bukó működtetésű erkélyajtó.

Fix és mozgó szárnyelemből áll össze a szerkezet, melynek szárnya zárt állapotban a fix mező síkjában helyezkedik el. A mozgó szárny a kilincs elfordításával a szoba irányába kiemelkedik a síkból és a fix mező előtt egy tokra szerelt sínrendszeren eltolódik. Nagy előnye, hogy a mozgó szárnyat bukó állásban is lehet használni, így a szellőztetés praktikusan megoldható. Mivel a sínrendszer a tok alsó részén is fut, így alacsony küszöbű kialakítás nem megoldható. Lehetőség van kétszárnyú kivitelre is, melynél középről tolódik két szárny a fix mezők vagy a fal elé.

Alapesetben toló-bukóink kézi működtetésű vasalattal rendelkeznek, melynél a bukó állapotból a szárnyat kézzel vissza kell tolni a helyére, hogy a kilincs elfordításával a zárást el tudjuk végezni. Amennyiben a méret vagy a vevő igényli, ez a vasalat egy modernebb kényszerműködtetésű vasaltra váltható ki. Ekkor nem kell a szárnyat betolni, mivel a kilincs elfordításával a vasalat helyére húzza, pozícionálja és bezárja az erkélyajtót.

Toló-bukó erkélyajtóink zárható átmenő kilinccsel is rendelhetők.


Harmónika ajtó

A harmonika ajtó az egyik legnagyobb átjárási lehetőséget biztosító tolóajtó típus. Belső térelválasztásra, ingatlan és terasz vagy télikert elválasztására, ajtónyílások lezárására alkalmas.

A mozgó szárnyak harmonikaszerű oldalirányú mozgásáról kapta a nevét. A toló-bukó erkélyajtóhoz hasonlatosan, kilinccsel tudjuk a szerkezetet nyitni, majd kézi működtetéssel eltolni a szárnyakat. Különleges szerkezeti felépítésének köszönhetően közel 6 méteres szélesség is gyártható. A vevői igények mellett a méret határozza meg, hogy hány mozgó szárnyból állhat a nyílászáró.

Alapesetben tokküszöbös megoldással készülnek harmonika ajtóink, ezesetben át kell lépni egy kb. 8 cm-es alsó részt. Egyedi igény esetén a tokküszöb helyettesíthető rejtett küszöbbel, mely az akadálymentes közlekedést biztosítja.

Harmonika ajtóink zárható átmenő kilinccsel is rendelhetőek.


Alakos vagy íves nyílászárók

Egy ingatlan arculatát nagyban befolyásolja a nyílászáró megjelenése. A szín és a méret mellett egyediséget kölcsönöz, ha nem csak derékszögű ablakok kerülnek egy házba. Erre praktikus megoldás az alakos, íves szerkezetek, körablakok elhelyezése.

A tulajdonosi igények mellett, a szerkezet méretei és szögei határozzák meg, hogy milyen funkciót tud ellátni a nyílászáró. Amennyiben a fény bejuttatása a fő szempont, akkor fix szerkezetet ajánlunk, melynek kivitelezési lehetősége szerteágazó. Legtöbbször viszont a szellőztetést is meg kell oldani. Ez esetben a nyílások kialakítása előtt egyeztetni kell a kivitelezővel, hogy az igényeknek megfelelő ablak kerülhessen az ingatlanba. Megfelelő paraméterek esetén bukó vagy nyíló körablak, alakos-íves szerkezet esetén bejárati ajtó, bármilyen nyitású ablak és alakos-íves felülvilágítóval rendelkező toló-bukó is kivitelezhető.


Emelő-toló ajtó

Az Rekord Slide világos teret és új lakóélményt kölcsönöz, mindamellett, hogy rendkívül köny-nyű a kezelése. A hatalmas szárnyak is mindössze egy kézmozdulattal nyithatók még sok év után is, köszönhetően ennek a kiemelkedő technológiai megoldásnak. Ezzel a nagyvonalú tér-koncepciók ideális és helytakarékos megoldása lehet: megnyitja a lakóteret anélkül, hogy ter-metes ajtók állnának az útban. Ezen túl az extrém alacsony, akadálymentes küszöb a szintkü-lönbséget minimalizálja, így síkba kerül a belső és külső tér.